Радојичић отворио изложбу „Особе са инвалидитетом које су мењале свет”: Циљ активно подизање свести о положају ових особа

Нема коментара Share:

09.02.2022.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић отворио је данас на Калемегдану изложбу „Особе са инвалидитетом које су мењале свет”. Изложба је реализована уз подршку ЈП „Београдска тврђава” и део је истоимене успешне кампање у организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Центра за локалну демократију и компаније Color Media Communications, у сарадњи са амбасадама страних држава у Београду.

– Кампања „Особе са инвалидитетом које су мењале свет” има за циљ подизање свести друштвене заједнице и превазилажење предрасуда према особама са инвалидитетом. Посебно ми је задовољство што је и Град Београд са предузећем „Београдска тврђава” узео учешће у једном овако значајном пројекту. Град Београд често на Калемегдану организује друштвено значајне изложбе, али ова изложба има посебно важну димензију. На изложби су представљене фотографије са текстом о животу и успесима особа са инвалидитетом из целог света, са циљем да представимо оне људе који се током читавог свог живота суочавају са стигмом и предрасудама због својих различитости, а који су упркос томе успели да постигну велике успехе у својим професијама и животу. Сигуран сам да ћемо овом изложбом скренути пажњу Београђана и грађана осталих градова у Србији, у којима ће гостовати или је већ гостовала ова изложба, на особе са инвалидитетом, како би њихови успеси, труд и мотивација свима постали видљивији – истакао је градоначелник Радојичић.

Градоначелник је нагласио да Град Београд води социјално одговорну политику у овој области, те да је у претходном периоду реализовано неколико значајних пројеката којима је циљ био унапређење квалитета живота особа са инвалидитетом.

– У овом тренутку у Београду постоје 22 игралишта са посебним мобилијаром и справама прилагођеним деци са инвалидитетом. У сарадњи са УНИЦЕФ-ом изградили смо игралиште на Ади Циганлији, које је у потпуности прилагођено деци са потешкоћама у развоју или са инвалидитетом, како бисмо им олакшали игру, забаву и дружење. Такође, Град Београд је определио ове године 92 милиона динара за ангажман личних пратилаца особа са инвалидитетом. Сваке године се трудимо да у ове сврхе издвојимо више средстава него у претходној години. У претходним годинама изградили смо шест стотина рампи којима је особама са инвалидитетом омогућен лакши прилаз различитим објектима. Преко Секретаријата за здравство опредељено је 30 милиона динара за различите програме који пружају подршку особама са инвалидитетом и њиховим породицама. Град Београд подржава 37 удружења путем којих је 30.000 особа примило неку врсту помоћи. Сервис подршке у мобилности и комуникацији, који смо урадили у сарадњи са општинама Врачар и Савски венац и Градом Новим Садом, представља платформу где грађани могу да добију све неопходне сервисне информације у звучном облику и на знаковном језику. Могуће је и штампање информативних материјала на Брајевом писму. Град Београд ће и у будућности наставити стратешку политику у правцу инклузије, заштите права, оснаживања и побољшања квалитета живота грађана са инвалидитетом – поручио је градоначелник Радојичић.

Отварању изложбе присуствовала је и директорка ЈП „Београдска тврђава” Марија Купрешанин, која је изразила задовољство постављањем једне овако значајне изложбе на новом локалитету на Калемегдану.

– Верујем да ће ова изложба дирнути срца свих посетилаца, јер мале ствари мењају свет. ЈП „Београдска тврђава” у континуитету улаже у различите пројекте којима је циљ подизање свести о положају особа са инвалидитетом. Позивам све суграђане да отворе срца ка овој изузетно битној теми – рекла је директорка Купрешанин.  

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Град наставља да унапређује положај особа са инвалидитетом

Следећа вест

На позив градоначелника Љубљане, Никола Никодијевић у посети главном граду Словеније

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *