Откривен споменик Петру Николајевићу Молеру

Нема коментара Share:

01.03.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић и председник Удружења завичајног друштва „Хаџи Рувим” из Бабине Луке Никола Спасојевић открили су данас споменик Петру Николајевићу Молеру у Парку српско-грчког пријатељства у истоименој улици.

Догађају су између осталих присуствовали помоћник градоначелника Андреја Младеновић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, градски секретар за културу Иван Карл, председник општине Врачар проф. др Милан Недељковић, директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливера Вучковић, као и даљи потомак Петра Николајевића Молера Стефан Стефановић.

Весић је истакао да је прича о Петру Николајевићу Молеру прича о судбини Србије, напоменувши да је он као први председник владе у модерној Србији после ослобођења од Турака заправо био сликар.

– Петар Николајевић Молер је важна личност у историји Србије и једна од ретких која повезује Први и Други српски устанак уз кнеза Милоша. Он је приликом опсаде Лознице због недостатка мастила писао писма својом крвљу. Убијен је, нажалост, од формално турске, а суштински српске руке, и то је такође судбина Србије. Десило му се нешто слично што се догодило његовом првом вожду Карађорђу. Данас је време да се сећамо свих оних који су заслужни за Србију, Карађорђевићеваца и Обреновићеваца, као и свих оних који су на различите начине желели добро Србији. Петар Николајевић Молер свакако заслужује да га се сећамо, а подизање споменика њему само је део културе сећања коју спроводимо последњих осам година – рекао је Весић.

Према Весићевим речима, многи српски владари су у протеклом периоду добили споменик у Београду, попут Стефана Немање, којим се враћа сећање на средњи век и Немањиће. У наредном периоду, како је истакао, још неколико споменика ће бити подигнуто.

– У наредним данима биће подигнут споменик Александру Дероку, који је на много начина задужио наш град. Током пролећа биће подигнут споменик Бранку Пешићу, једном од двојице најбољих градоначелника Београда у 20. веку, а потом ће бити објављен конкурс за подизање споменика Дијани Будисављевић. Споменике ће добити и Васко Попа, Меша Селимовић, Милош Црњански и краљ Александар Карађорђевић. На овај начин показујемо колико нам је важно да чувамо своју историју, јер ако се не сећамо своје историје и ако је не поштујемо, онда нећемо моћи да доносимо правилне одлуке у будућности – поручио је Весић.

Стефан Стефановић је захвалио Граду Београду на подизању споменика његовом претку и још једном напоменуо да је Молер био и сликар и председник Народне канцеларије тада прве владе у ослобођеној Србији.

Никола Спасојевић је такође захвалио Граду на велелепном споменику војводи Петру Николајевићу Молеру.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Планирани радови предузећа „Зеленило – Београд”

Следећа вест

Координација градских и републичких предузећа

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *