Весић: Систем цивилне заштите један од стубова безбедности грађанки и грађана

Нема коментара Share:

01.03.2022.
У име Града Београда, свим људима који чине систем цивилне заштите желим да честитам Међународни дан цивилне заштите. Желим да вам захвалим на послу који обављате, јер то не може да ради неко ко „нема срце” и неко ко нема жељу да се жртвује за заједницу, рекао је заменик градоначелника Горан Весић обраћајући се присутнима на обележавању Међународног дана цивилне заштите испред Старог двора. 

Догађају су присуствовали помоћник градоначелника Андреја Младеновић, члан Градског већа Слободан Шолевић, као и секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш. 

Весић је окупљеним припадницима органа цивилне заштите поручио да радећи свој посао наставе да спасавају многе животе и да смањују трошкове спречавањем материјалне штете. 

– Град Београд чврсто стоји иза својих ватрогасаца, Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, добровољних ватрогасних друштава, али и Црвеног крста, јер сви заједно чине целину, помажу људима, што и јесте суштина њиховог посла. Само највећи људи су способни да помажу другима у невољи и драго ми је што смо се данас окупили испред Старог двора. Град је припремио поклоне за свих 49 добровољних ватрогасних друштава са територије Београда, а за ту намену одвојено је пет милиона динара. Ове године смо издвојили и 10 милиона динара као помоћ програмима добровољних ватрогасних друштава. Град ће им највероватније помоћи и око набавке стандардизованих униформи које треба да пруже одговарајућу заштиту. Ту смо да вам пружимо сваку врсту помоћи зато што сте ви увек ту када је помоћ потребна Сектору за ванредне ситуације и зато што заједно радите на повећању безбедности наших грађанки и грађана – рекао је Весић. 

Према његовим речима, веома је важно да имамо развијен систем цивилне заштите будући да живимо у нестабилним временима. 

– Веома је битан рад на превентиви, нарочито када су пожари у питању. Систем цивилне заштите је након осамдесетих година доживео урушавање заједно са читавом политичком ситуацијом у ратним временима. Сада је ситуација у земљи и граду другачија јер обнављамо систем цивилне заштите. Сходно имену, тај систем почива на цивилној заштити, организацији грађана и њиховој обуци како би могли да помогну у тешким ситуацијама. У међувремену је промењена војна обука. Сада постоји мањи број људи који је прошао било какву обуку, а која је предуслов да се боље савладају вештине потребне за рад у систему цивилне заштите. Нажалост, долазе таква времена да ће ангажовање цивилне заштите бити све веће. У нашој земљи се дешавају природне непогоде, попут поплава 2014. године, а и пожари су нажалост веома чести. Улагање у цивилну заштиту представља одређену врсту гаранције да ћемо моћи да спасавамо животе. Наравно, редовне полицијске снаге и припадници Комуналне милиције раде свој посао, али у ванредним ситуацијама то није довољно и тада ступа на сцену цивилна заштита. Пандемија са којом живимо безмало две године је још један доказ да живимо у нестабилним временима и јасно је да постоји потреба за ванредним ангажовањем људи. Посао који раде људи у оквиру цивилне заштите не може да се плати новцем, јер жеља да се помогне људима у невољи не може да се стекне или научи, већ то у човеку постоји или не – додао је Весић. 

Начелник Управе за ванредне ситуације Града Београда Милан Васовић присутнима је честитао Међународни дан цивилне заштите. 

– Сектор за ванредне ситуације интензивно ради на оспособљавању и враћању угледа цивилне заштите. На територији Републике Србије оформљено је 111 специјализованих јединица цивилне заштите, око 3.000 припадника је завршило основну обуку, а имамо и специјализоване јединице цивилне заштите за спасавање из рушевина, на води и под водом, као и за пружање прве помоћи – рекао је Васовић. 

Након показних вежби, у Старом двору уручене су захвалнице и поклони појединцима, предузећима и удружењима који су дали велики допринос у акцијама проистеклим из различитих ванредних ситуација у Београду.  

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Град ради на унапређењу система цивилне заштите

Следећа вест

Расписан јавни конкурс за доделу средстава за подршку развоја предузетништва на територији Београда за 2022. годину

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *