Све спремно за 35. Београдски маратон

Нема коментара Share:

11.05.2022.
Јубиларни 35. Београдски маратон биће одржан у недељу, 15. маја, под слоганом „Пријатељство на дуге стазе”, најавили су данас организатори на конференцији за новинаре у Старом двору.

Секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш истакао је да ће после две године паузе поново бити одржана „Трка задовољства”, као и трке полумаратона и маратона, уз низ пратећих садржаја.

Према његовим речима, предвиђено је и одржавање Дечјег маратона, али исти ће бити организован до краја године због радова на реконструкцији Бео зоо-врта, где се традиционално одржава ова манифестација.

– Београд је традиционално добар домаћин светским такмичењима, а Београдски  маратон је увод у највеће догађаје који нас очекују у току године. Такође, Београдски  маратон показује и спремност система да одговори на овакве изазове. Екипе комуналних предузећа су тим поводом већ више од месец дана на терену. Уређују се путеви, тротоари, паркови, јавне фонтане и чесме, а све са циљем да се овај празник спорта представи у најлепшем светлу – истакао је Главаш.

Он је већ за суботу најавио измене у режиму јавног градског превоза, а од недеље ујутру сукцесивно затварање траса за трке полумаратона и маратона. Такође је истакао да ће „Паркинг сервис” и Управа саобраћајне полиције почети са уклањањем возила са трасе од суботе од 22 сата.

Главаш је позвао је суграђане да уклоне возила са трасе, која се није мењала у односу на претходну годину и која се може видети на сајту Града Београда. Такође да имају разумевања за измене на великом броју линија јавног градског превоза које ће трајати до недеље у 15 сати. Позвао је суграђане да се прикључе „Трци задовољства” на сам дан одржавања манифестације, и за тај дан најавио изузетно лепо време.

Директор Београдског маратона Дарко Хабуш је подсетио да су претходне две године биле организационо јако тешке због пандемије вируса корона.

– Јако се радујемо што ће јубиларни 35. Београдски маратон бити организован у препознатљивом старом обиму са великим бројем тркача и гостију Београда, укључујући и најмасовнију „Трку задовољства” – навео је Хабуш и позвао суграђане да подрже догађај. 

Он је најавио учешће 6.700 такмичара, од којих ће 6.000 учествовати на индивидуалним тркама у полумаратону и маратону, као и рекордних 700 учесника у штафетној трци на 21 километар.

– У недељу нас очекује брза и елитна трка, с обзиром на то да имамо седам такмичара из Етиопије са персоналним рекордима од 2:09 минута, што је на граници рекорда београдске стазе на 42 километра, док су учеснице на граници 2:29 минута. Такође и у полумаратонској трци нас очекује веома добра трка јер су пријављени квалитетни домаћи такмичари и регионални шампиони – најавио је директор Београдског маратона.

Он је додао да је циљ организатора да Београдски маратон буде лидер у региону, који ће тркачи радо бирати у свом календару активности. Такође да је заједничка стратегија са Градом Београдом, као покровитељом манифестације, промоција физичке активности, заштита животне средине и подршка особама са инвалидитетом.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Музејом аутомобила чувамо успомену на Братислава Петковића

Следећа вест

Сузбијање одраслих форми комараца

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *