Весић: Поново расписан тендер за изградњу фабрике за прераду отпадних вода „Крњача”

Нема коментара Share:

01.06.2022.
Град Београд и Европска инвестициона банка (ЕИБ) поново су расписали тендер за фабрику за пречишћавање отпадних вода „Крњача”, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић гостујући у јутарњем програму ТВ Прва.

– На претходном тендеру није поднета ниједна пријава иако је 38 домаћих и европских компанија откупило документацију. Извођачи су се бојали да због рата у Украјини и раста цена грађевинског материјала и радне снаге започну посао који треба да траје 30 месеци, а на коме је било дозвољено само десет одсто повећања цене. Сада су ЕИБ и Град Београд променили ову одредбу у складу са новом европском праксом у кризи и одлукама Града Београда. Заинтересовани понуђачи могу да доставе пријаве до 2. августа, а тендер се спроводи на основу уговора који је Град Београд закључио са Европском инвестиционом банком за реализацију изградње канализације на левој обали Дунава – објаснио је Весић.

Тендер обухвата пројектовање и изградњу фабрике за пречишћавање отпадних вода у Крњачи, са планираним проширењем капацитета у будућности. У фабрици ће се одвијати сви процеси неопходни за постизање биолошки исправних стандарда за испуштање пречишћених вода у Дунав.

– То значи да више ниједна кап отпадних вода из канализације на левој обали Дунава, која се такође гради, неће одлазити у Дунав ако није биолошки третирана тако да не загађује животну средину – рекао је Горан Весић.

Весић је истакао да је Град Београд у претходном периоду изградио преко седам километара секундарне канализационе мреже у Блоку браће Марић у насељу Крњача.

– У току је изградња канализационе црпне станице „Крњача 2” кроз коју ће се потискивати отпадне воде на путу ка постројењу за пречишћавање. Такође, у току је и изградња око пет километара секундарне канализационе мреже за део насеља Крњача у МЗ Дунавски венац на подручју око улица Јовице Васиљевића и Грге Андријановића – рекао је заменик градоначелника Београда.

Весић је посебно истакао да је у току тендер Града Београда и Европске инвестиционе банке за изградњу 80 километара канализације на подручју насеља Крњача, са колекторима на Зрењанинском путу, у Борчи и Котежу и са реконструкцијом постојећих канализационих црпних станица. На тај начин биће изграђена канализација на највећем делу леве обале Дунава.

Рекао је да ће Европска унија подржати изградњу канализације новчаним грантом и да очекује да тај уговор буде потписан до краја године.

– Хвала Европској унији на одлуци да новац уложи у изградњу канализације на левој обали Дунава и да нам на тај начин омогући да део новца који смо планирали за изградњу канализације искористимо за друге пројекте. Очекујемо сличну подршку Европске уније за изградњу фабрике за прераду отпадних вода у Батајници са секундарном канализацијом у деловима Земуна и у Сурчину – рекао је заменик градоначелника.

Он је истакао да је посебно срећан јер се канализација на левој обали Дунава коначно гради.

– Управа Града Београда, чији сам поносни део, обезбедила је новац, урадила пројекте и почела изградњу канализације на левој обали Дунава. Канализација се овде обећава од 1990. године и могао бих да направим цео зид са новинским текстовима о лажним обећањима за канализацију. Садашња Управа града је прва која канализацију заиста гради – рекао је Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић позвао грађане да присуствују литургији и литији за Спасовдан

Следећа вест

Весић: Весић и патријарх Порфирије угостили децу са Косова и Метохије и из Црне ГореХвала Београде

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *