Градоначелник Шапић: Безбедне зоне за сигурно одрастање

Нема коментара Share:

01.09.2022.
Градоначелник Београда Александар Шапић и заменица градоначелника Весна Видовић пожелели су данас добродошлицу ђацима првацима у Основној школи „Иван Горан Ковачић” на Звездари. 

Шапић је пожелео првацима, као и родитељима, успешан почетак новог животног раздобља. 

– Школски дани носе радост, али и обавезу и свакако представљају најлепши период живота. После десет година вођења општине Нови Београд, многе награде сам доделио најбољим ученицима, а сад та деца већ постају одрасли људи који ће преузимати најважније функције у вођењу нашег града и државе. Зато је на нама да им обезбедимо најбоље услове образовања и да им омогућимо безбедност током школовања – казао је први човек престонице. 

Он је истакао да ће се током наступајуће школске године перципирати најбитнији проблеми, а да се од наредне припрема сет озбиљних економских мера који ће родитељима олакшати полазак у школу њихове деце. 

– Сет мера биће припремљен за све ученике у наредних неколико месеци. Са мерама ћемо изаћи када оне буду системски припремљене, да не би све опет остало на празној причи – истакао је Шапић, уз подсећање да смо се претходних година наслушали разних обећања. 

Градоначелник је у изјави за медије најавио формирање радне групе која ће Влади Србије упутити захтев за формирање безбедних зона око школа и вртића. 

– Идеја је да се у сарадњи са полицијом и правосудним органима прогласе безбедне зоне у двориштима школа и вртића, у парковима и на игралиштима око самих школа, јер ту наша деца проводе највише времена. У тим зонама би казнена политика била драстично ригорознија за починиоце кривичних дела, а ту пре свега мислим на оне који дилују наркотике или врше насиље над ученицима. Ако бисмо успели да законски спроведемо те безбедносне зоне, мислим да би наша деца у школама и вртићима била неупоредиво безбеднија, а родитељи безбрижнији. Наравно да се наша држава бори против криминала у свим сегментима друштва, али ова иницијатива само значи да имамо и приоритете, те да желимо да на све могуће начине заштитимо оне на којима наша земља у будућности треба да почива, а то су наша деца – закључио је градоначелник Шапић.

Заменица градоначелника Весна Видовић је истакла да је ове године у београдске школе кренуло 17.230 ђака правака, напоменувши да је то највећи број првака у Београду у последњих 15 година. 

– С обзиром на то да ће један од приоритета ове градске власти бити деца, овај податак нас посебно радује. Поред најаве градоначелника да ћемо се побринути за безбедност деце, улагаћемо и у образовање и реконструкцију школа. Гледаћемо да обезбедимо и додатне капацитете у вртићима и школама у оним насељима где за тим постоји потреба – навела је Видовићева. 

Догађају је присуствовао и градски секретар за образовање и дечју заштиту Ненад Радић и председник општине Звездара Владан Јеремић. 

Изјаву и покривалицу са овог догађаја можете преузети са следећих линкова:

покривалица

изјава

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Измена режима јавног превоза због радова у Улици Марка Челебоновића

Следећа вест

Градоначелник Шапић: Увешћемо ред у Београду, нема више комуналног и урбанистичког дивљања

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.