Положени венци и одата почаст браниоцима Београда у Првом светском рату

Нема коментара Share:

01.11.2022.
Поводом годишњице ослобођења Београда у Првом светском рату, члан Градског већа Града Београда Јован Јокић положио је венац на Спомен-костурницу бранилаца Београда 1914–1918. на Новом гробљу. Венац је положио и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, као и представници Савеза удружења потомака ратника Србије 1912–1920, те организација, удружења и поштовалаца тековина Великог рата.

Јован Јокић је том приликом подсетио да је на данашњи дан пре 104 године Београд ослобођен од Аустроугарске у Првом светском рату.

– Прва армија Војске Краљевине Србије, под командом војводе Петра Бојовића, ушла је у престоницу месец и по дана од пробоја Солунског фронта, који је почео у ноћи између 14. и 15. септембра, прешавши шест стотина километара. Први новембар 1918. године памтимо као један од најзначајнијих датума јер је тада српска војска, након силних страдања и патње, успела да својом јуначком борбом протера и последњег непријатељског војника са наше територије. Зато сећање на ове историјске догађаје не сме да бледи – навео је Јокић у изјави за Беоинфо.

Он је нагласио да се данашњег дана сећамо са посебним пијететом, којим се позивају потомци славних предака да чувају успомену и светлу традицију на славне дане.

Споменик и спомен-костурница браниоцима Београда, импозантно дело настало по нацрту руског архитекте и скулптора Романа Верховског, високо безмало двадесет метара, заштићено је у склопу Новог гробља као споменик културе од великог значаја за Републику Србију.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Потписан уговор о куповини куће за избегло лице

Следећа вест

Одржан ХХ Фестивал стваралаштва старијих „Златно доба” – „Додајте стваралаштво годинама”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *