Обележен век пензијског система и најављене пензионерске картице

Нема коментара Share:

10.02.2023.
Градоначелник Београда Александар Шапић присуствовао је данас скупу поводом обележавања сто година пензијског система у Србији. На манифестацији одржаној у Палати Србије, присутнима се обратио председник Александар Вучић, који је том приликом најавио да би од 1. октобра, када се обележава Међународни дан старих, требало да се уведу пензионерске картице. Овим картицама пензионери ће имати попусте приликом куповине у продавницама, плаћања рачуна у ресторанима и слично. 

Вучић је пре почетка скупа, заједно с градоначелником Александром Шапићем, министрима Синишом Малим и Николом Селаковићем и директором Фонда ПИО Рељом Огњеновићем, обишао бројне штандове и најавио и повећање броја туристичких ваучера за одмор у Србији.

Председник је подсетио да је у последња два месеца укупан раст пензија износио 20,8 одсто и истакао да је то највеће повећање до сада. 

– Размишљамо како да додатно побољшамо стандард пензионерима. Осим попуста, картице ће им омогућити да обаве и здравствене прегледе, који ће бити организовани и у парковима у великим градовима и домовима здравља с најбољом здравственом заштитом и негом. Држава ће почети жестоку акцију на ангажовању што већег броја фирми које ће нудити своје услуге – рекао је Вучић. 

Подела картица се очекује током лета, како би од 1. октобра старији суграђани могли да их користе. 

Пензијско осигурање успостављено је 1922. године усвајањем Закона о осигурању радника, чиме се Србија придружила земљама које су се одлучиле за модел тадашњег немачког канцелара Ота фон Бизмарка, а у којем држава помаже радницима да задрже стандард након одласка у пензију. То је у већини европских земаља и сада једини модел државних пензија. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Потписани уговори са 15 београдских спортских друштава

Следећа вест

Конкурс за доделу бесплатних ауто-седишта на Савском венцу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *