Добитнице Златног лава стижу на Битеф

Нема коментара Share:

10.08.2023.
Овогодишње издање Битефа, 57. по реду, биће одржано од 3. до 10. октобра под слоганом „Снаго, не пристај да будеш нечија”. Публика ће бити у прилици да у главном програму фестивала погледа девет представа које стижу из Немачке, Литваније, Мађарске, Шведске, Грчке, Буркине Фасо, Белгије и Србије, саопштавају из Битефа.

У главном програму, 7. и 8. октобра, биће изведена награђивана опера-перформанс „Сунце и море”, чије су ауторке Rugile Barzžukaite, Vaivа Grainite и Linа Lapelite, а која је први пут премијерно изведена у Литванији 2017. године. Награђујући рад Златним лавом, жири је посебно похвалио експериментални дух комада и критику савременог друштва.

Опера-перформанс изводиће се у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић” у чак четири термина, у 18, 19, 20 и 21 час. Четири узастопна термина подразумевају да се ова представа од једног сата изводи без прекида, а публика у одабраном термину, уколико то жели, може да се креће по галерији пратећи радњу из различитих углова. Пишући за „Њујорк тајмс”, истакнути Џошуа Барон у својој критици описује перформанс као „мозаик потрошачког друштва, глобализације и еколошке кризе”, додајући уз то да смо добили „ремек-дело за еру климатских промена”.

Након освајања Златног лава, ова узбудљива опера-перформанс кренула је на велику светску турнеју. До сада је успешно извођена на бројним фестивалима и у престижним уметничким институцијама Њујорка, Лос Анђелеса, Рима, Лондона, Хелсинкија, Сантјага де Чилеа.

Из Битефа су такође подсетили да су и овогодишњи фестивал традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе Републике Србије, као и Делегација Европске уније у Србији, Гете институт, Амбасада Савезне Републике Немачке и Амбасада Грчке.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Летњи позоришни дани на Олимпу

Следећа вест

Богат августовски програм у Музеју афричке уметности

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *